Iskustvo Enise S. iz Mostara: Kila na želucu se ipak može liječiti!?

Odlučila sam da živim sa tim. Najviše sam sama sebi pomagala. Kada bi želudac počeo da me muči, legla bih i dugo se masarila po stomoku. To mi je pomagalo više od svih drugih terapija. Mislila sam kada se vratim u rodni grad moji problemi će prestati. Međutim, nije bilo tako

Enisa na tretmanu

Oboljeli od kile na želucu teško pronalaze lijek za tegobe. O potpunom izlječenju  niko i ne govori. Jedino konvencionalna medicina nudi pomoć u vidu intervencije prilikom njenog uklještenja, daje određene preporuke, u nekim slučajevima operacija se pokaže uspješnom i sl. Fitoterapija donekle ublažava simptome. Sve u svemu, o ovoj, ponekad po život opasnoj bolesti, uglavnom vlada mišljenje da se teško da izliječiti.

S tim mišljenjima se ipak ne slaže sarajevska bioenergičarka Nizama Arslan, specijalista za namještanje strune.

  • Do sada sam izliječila desetak pacijenata sa kilom na želucu i jednjaku. Masažama i bioenergijom se kila uspješno liječi! – rekla je ona kategorčno.

Želudac podivljao

Sa Nizaminim tvrdnjama slaže se i Enisa S. (57) iz Mostara koju smo kod Nizame zatekli na tretmanima. Ona se sa problemima želuca bori već od 1992. godine, i to sa kilom, i kaže da do sada nikada nije osjetila olakšanje kao na Nizaminim tretmanim.

  • Ovako dobro se nikada nisam osjećala – rekla je na početku razgovora.

Enisa je oboljela na početku oružane agresije na BiH. Prognana je sa svog ognjišta i sa djecom je uspjela izbjeći u Njemačku. Suprug je ostao u Mostaru i sa njim će izgubiti svaki kontakt.

  • To je bio izuzetno stresan period. Već tada sam imala velikih problema sa želucem. Kada sam poslije uspostavila kontakat sa suprugom i kada je i on stigao u Njemačku, već sam bila jako loše. Noću nisam mogla da spavam, šta god da bih pojela, imala sam osjećaj da stoji u stomaku, preznojavala sam se, mučila me žgaravica, jutrom sam ustajala nervozna i iscrpljena… – nabrojala je.

Kaže da je u Njemačkoj uradila detaljne nalaze, čak i gastroskopiju i kolonoskopiju. Tada su joj rekli da je želudac samo malo uveličan, propisali terapije za koje Enisa tvrdi da nisu imale efekta.

  • Odlučila sam da živim sa tim. Najviše sam sama sebi pomagala. Kada bi želudac počeo da me muči, legla bih i dugo se masarila po stomoku. To mi je pomagalo više od svih drugih terapija. Mislila sam kada se vratim u rodni grad moji problemi će prestati. Međutim, nije bilo tako – priča Enisa koja je skoro posljednje dvje godine potrošila u traganju za bar malo pomoći.

Samo savjeti

Kako je prošlo mnogo godina od tih pregleda u Njemačkoj, Enisa je odlučila da pokuša sa pregledima i u BiH. Prije dvije godine u bolnicu u Mostaru su joj dijagnosticirali presavijenu žučnu kesu i uveličan želudac, imala je kilu na njemu i jednjaku.

  • Savjetovali su mi da pazim na ishranu, da dugo žvačem hranu, da jedem češće a manje obroke… Međutim, to ništa meni nije pomagalo. Više nisam znala šta ću sa sobom. Teško da sam po kući išta mogla da uradim, a najviše od svega me boljelo što nisam mogla uničeće da podignem, igram se sa njima… – žali se Enisa.

Ne krije da je obilazila i fitoterapeute. Poboljšanja su dolazila ali su bila kratkog daha. A onda je Enisa čula i za sarajevsku bioenergičarku Nizamu Arslan i odlučila da pokuša i sa njenim tretmanima. Već na prvom Nizama je osjetila da je želudac pomjeren prema, kako ona kaže, plućnoj šupljini.

  • Kada sam izvukla želudac, vidjela sam da na sebi ima veliku kilu – bila je i na jednjaku. Rekla sam Enisi da se ne sekira i da joj mogu pomoći – dodaje Nizama i prepušta Enisi da dovrši priču:
  • Evo, sada sam na desetom tretmanu. Osjetim da se kila na želucu i jednjaku Napokon dišem punim plućima. Nestale su sve tegobe koje sam imala: noću mirno spavam, ne znojim se, nema buđenja, ustajanja, boli, pečenja u grlu, nadutosti poslije jela. Igram se i sa unučićima. Jutrom ustajem čila. Ma nikada ovako poboljšanje nisam osjetila, a ostala su mi još dva tretmana… – kaže Enisa na kraju svoje ispovijesti.

A Nizama, naučena da njeni klijenti uglavnom imaju iste sumnje i pitanja, na kraju pojašnjava:

  • Najčešće se želudac pomjera zbog stresa i nervoze, ili deformiše svoj prirodni oblik. Tada nastaju problemi koje teško da i jedna medicinska ustanova može otkloniti. Javljaju se tada učestali bolovi u stomaku, otežano disanje, pritisak u plućima, mučnine, malaksalost, problemi sa crijevima… Do sada sam izliječila na stotine ljudi. Niko nikada se nije požalio nakon mojih tretmana. A osim što pomažem kod želučanih problema, uspješno liječim i bolove u leđima, glavobolje, žensku neplodnost, visok krvni pritisak…

(Magazin Aura)

You may also like...